2021-03-11: Den 29-30 mars är det dags för ett tvådagars symposium om flerspråkig scenkonst som sänds digitalt via Stockholms konstnärliga högskola (SKH). Från Unga Klara medverkar Gustav Deinoff, Parwin Hoseinia, Rita Lemivaara och Klas Lagerlund.
Trots att det finns fem officiella minoritetsspråk i Sverige och att det talas ett par hundra språk i landet ses enspråkighet fortfarande som norm och flerspråkighet som något avvikande, så även inom scenkonstfältet. Den 29-30 mars är det dags för ett tvådagars symposium om flerspråkig scenkonst som sänds digitalt via Stockholms konstnärliga högskola (SKH). Programmet består av presentationer av flerspråkiga föreställningar i Norden, samtal, workshops och fördjupande presentationer bland annat om forskning kring flerspråkighet och scenkonst. Flerspråkigheten diskuteras både ur ett publikt perspektiv och ett utövarperspektiv.
Från Unga Klara medverkar Gustav Deinoff, regissör och en av Unga Klaras två konstnärliga ledare och skådespelarna Parwin Hoseinia, Rita Lemivaara och Klas Lagerlund. Symposiet är öppet för alla som är intresserade!
Symposiet om flerspråkig scenkonst direktströmmas på SKH:s webbplats uniarts.se den 29 och 30 mars kl 10:00-15:30. Läs mer här. Symposiet är fritt för alla att ta del av. Men på tisdag den 30 mars efter kl 11:15 finns det några programpunkter som du behöver anmäla dig till. Bokningslänkar kommer snart! Läs mer här.
Unga Klara arbetar ofta med flerspråkighet, en självklarhet för en teater som kommunicerar med barn och unga i hela Sverige. Ett aktuellt exempel är klassrumföreställningen Ögonblicket som spelas för mellanstadiet och som hade premiär 2020. Handlingen utspelar sig på skolan och på olika ställen i världen samtidigt. Skådespelarna berättar historier inspirerade av olika kulturers berättarform, musik, sång, dans och rytm - och på olika språk. Ögonblicket är skriven av dramatikern Erik Uddenberg och regisserad av Gustav Deinoff, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare.
En annan flerspråkig föreställning för de mindre barnen är För att jag säger det, efter en idé av Unga Klaras konstnärliga ledare Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi, och i regi av Farnaz Arbabi. Den handlar om childism - diskriminering och fördomar mot barn. En stor ensemble arbetar både fysiskt och flerspråkigt med inspiration av dans, konst och performance. För att jag säger det är uttagen till är uttagen till Scenkonstbiennalen 2021 och en digital version kommer att visas på årets semidigitala biennal som äger rum 18-21 maj.
Vanja Hamidi Isacson, doktorand och forskare på Stockholms konstnärliga högskola (SKH), är initiativtagare till symposiet och ser fram emot den 29 och 30 mars.
- Redan från starten av mitt doktorandprojekt om flerspråkighetens potential inom dramatiskt skrivande har vi på institutionen för scenkonst haft planer på att arrangera ett symposium om ämnet. Jag är jätteglad att det blir av nu, och hoppas att många tar chansen att delta, både på SKH och från scenkonstfältet, säger hon. Läs mer här.
Symposiet arrangeras av Institutionen för scenkonst vid Stockholms konstnärliga högskola (SKH) i samarbete med Unga Klara och Riksteatern Crea och Institutionen för skådespeleri vid SKH.