Unga Klaras dramaturg Erik Uddenberg och vd Stefan Hansen deltar i olika samtal inom temat teater, konst och kultur för barn och unga.
Samtal om teater som ett rum för frihet
Detta samtal handlar om teater som ett rum för frihet, i en tid av politisk turbulens och hot mot individuell frihet.
I en tid av både accentuerad och hotad frihet kan teatern bli ett rum där pluralism manifesteras och givna ramar löses upp. Ett rum för frihet. En skådespelare kan gestalta vad som helst, i överenskommelsen mellan scen och publik är allt möjligt. Frånvaron av en allvetande berättare ger också rum för motsägelser och mångfald.
I samhället i stort ser vi två tendenser: en för starkt ökad individuell frihet, och en lika stark konservativ som istället strävar tillbaka mot gamla ramar. En uppfordrande paradox.
Ett samtal mellan politiker och teaterutövare om behovet av frihet, och om hur vi möter det.
Praktisk info
🟣 Medverkande: Erik Uddenberg, Unga Klaras dramatiker och dramaturg, Ulrica Schenström, VD för tankesmedjan Fores och ordförande för Unga Klaras Vänner, Lawen Redar, riksdagsledamot (S) och ledamot i Kulturutskottet, och Eric Luth, kulturskribent och chefredaktör för tidskriften Liberal Debatt.
🟢 Samtalet arrangeras av Unga Klara och den liberala tankesmedjan Fores
📍 Torget, Munktell Science Park, Eskilstuna
🗓️ Torsdag 8/2 kl 9:30-10:30
Läs mer och boka ditt pass till Folk och Kultur 2024 här!
Förutsättningar, friktioner och barnets rätt till kultur och konst
Varje barn har rätt till kultur, konst och att delta i det konstnärliga och kulturella livet. Och barn har rätt att göra sina röster hörda i frågor som rör dem. Sen januari 2020 är dessa rättigheter dessutom lagstadgade och åligger det offentliga att genomföra.
Vad händer i en verksamhet där kvalitet och professionalism ska möta barnets rätt att ta del av, vara delaktiga i, ha inflytande över och skapa konst och kultur? På vems villkor skapas kultur för barn, och för vilka barn? Vilka är friktionsytorna som uppstår? Har vi förutsättningar för att möta dessa och att prioritera barnets rätt att delta i det kulturella och konstnärliga livet? Och hur prioriterad är kulturen och konsten för, med och av barn?
Praktisk info
🟣 Medverkande: Lilja Fredrikson, skådespelare och ordförande i Clowner utan gränser, Jörgen Lindvall, verksamhetschef för Scenkonst Sörmland, Erik Uddenberg, Unga Klaras dramatiker och dramaturg, och Åsa Ekman, moderator, författare och barnrättskonsult
🟢 Samtalet arrangeras Scenkonst Sörmland
📍 Auditorium, Munktellmuseet, Eskilstuna
🗓️ Onsdag 7/2 kl 16:45 - 17:30
Läs mer och boka ditt pass till Folk och Kultur 2024 här!
Scenkonst i skolans värld – virtuella världar utanför skolan – Vem tar de svåra frågorna med barnen?
Seminariet handlar om vilka ämnen som barn möter i scenkonst- och spelvärlden, och hur dessa ämnen hanteras inom scenkonstens värld och inom spelkulturens värld.
I seminariet förs ett samtal kring de ämnen som barn möter inom scenkonst och de ämnen barn möter inom den digitala spelvärlden. Kanske har scenkonstvärlden och spelvärlden saker att lära av varandra när det kommer till att lyfta svåra ämnen för barn och unga?
Praktisk info
🟣 Medverkande: Oscar Wemmert, ordförande för Dataspelscentrum, Andreas Hofer, familjebehandlare, Evelina Maro Ferbrache, förbundsordförande Sverok, Stefan Hansen, vd för Unga Klara och Siri Sandström, moderator och scenkonstproducent för barn och unga Scenkonst Sörmland
🟢 Samtalet arrangeras Scenkonst Sörmland
📍 Auditorium, Munktellmuseet, Eskilstuna
🗓️ Fredag 9/2 kl 13:00 - 13:45
Läs mer och boka ditt pass till Folk och Kultur 2024 här!