X (2016)

X är en föreställning om att leva i Sverige idag, med avstamp i att också Sverige har en kolonial och rasistisk historia.

X har nypremiär 4 april 2016 för en turné i Sverige fram till 14 maj.

Om hur Sverige har agerat med likgiltighet, fördömt och uteslutit och skoningslöst delat upp människor. Vi har exploaterat land och tagit oss rätten att äga människor.

Samiska barn fick inte gå i vanliga skolor förrän på 50-talet. Den siste svenske slaven friköptes den 9 oktober 1847. X handlar också om den delen i dig som är rädd. Men det är allas vår rädsla, allas vår ångest inför förändring. I X närmar vi oss vår tids kanske mest angelägna fråga: Hur lever vi med varandra? Med humor, svärta och sorg skakas vi om och ruckar på det invanda seendet på världen.

För viet förflyttar sig.
Ingenting är beständigt och alla, nån gång, är vi
och alla, nån gång, är ni.

Föreställningen X producerades i samarbete med Stockholms dramatiska högskola och med stöd av Kulturrådet och Stockholms stad. Spelningarna runt om i landet sker i samarbete med Riksteatern och med stöd från Kulturdepartementet.

Fakta

Nypremiär
4 april 2016
Spelperiod
3-14 maj
Målgrupp
15 år och uppåt
Längd
120 min inkl. paus
#swedishistoryx
Spela X TRAILER X TRAILER
X TRAILER
Bilder
Presscitat

Pinsamma och svåra saker avhandlas i ”X”, men med en sådan intelligens och variation att föreställningen ändå blir en energikick. Arbabi skapar en fängslande rytm, där då och nu möts, där kollektiva scener växlar med monologer.

Sara Granath, SvD

Men skrattet fastnar ofta i halsen eftersom de invektiv, idiotiska kommentarer, idéer om att det är fritt fram att röra vid ett svart krulligt hår i kön på ICA, hatspam i mailboxar, förföljelser av romer, attentat mot synagogor, övergrepp… pågår just nu och här. Ändå går jag styrkt från ”X”, endast insikt kan ge oss kraft att förändra oss själva och världen.

Pia Huss, DN

Det där vridandet och vändandet på maktbegreppet är signifikativt för X. Det självutnämnda goda kan ha ont i sig, om man nu kan använda förenklande generaliseringar om en uppsättning som gör allt för att komplicera.Xsliter av plåstren på svensk historia och visardjupa sår av rasism. Det gör ont, och det är meningen.

Maina Arvas, Nöjesguiden

Medverkande

Siham Shurafa

Lisette T. Pagler

Binyam Haile

Nina Rashid

Klas Lagerlund

Joel Mauricio Isabel Ortiz

Produktion
Regi

Farnaz Arbabi

Texter

Dimen Abdulla, Erik Uddenberg, Farnaz Arbabi, Molly Uddenberg m fl.

Dramaturg

Erik Uddenberg

Scenografi

Jenny Kronberg

Kostymdesign

Johanna Mårtensson

Maskdesign

Erika Nicklasson

Ljusdesign

Johan Sundén

Musik

Foad Arbabi

Trailer

Marguerite Seger

Porträttfoto

Sara P. Borgström

Grafisk form

Studio Parasto Backman