Björn Johansson
När eleverna har gett upp om skolan. Och skolan har gett upp om eleven. Innan alla ger upp helt, vad gör man då?
”Vet du vad det speciella med mig är?
Det speciella med mig är att jag behöver inte dig. Alls.
Jag vet redan mer om världen än vad du vet.
Och det jag behöver lära mig om världen, det kan jag inte lära mig av dig.”
Unga Klara och Folkteatern i Gävleborg inbjuder till ett samtal och en teaterföreställning om ett möte mellan en lärare och en elev.
När eleverna har gett upp om skolan. Och skolan har gett upp om eleven. Innan alla ger upp helt, vad gör man då? En elev har intelligent genomskådat skolans dubbla funktion: att lära ut, och att sortera. Som bortsorterad sedan länge verkar det finnas bättre möjligheter på andra håll. Läraren vill ha eleven tillbaka. Kanske själv en gång bortsorterad?
”Och rätt ofta får jag höra vilken skit jag är.
Hur dålig jag är.
För att man kräver det omänskliga av mig:
jag ska se till att alla får bästa betyg.
I allt.”
Mötet dem emellan blir till ett schackparti om meningen med skolan, om vad den är och vad den kan vara. Och i förlängningen ett parti om meningen med livet. Föreställningen Vad ska du ha mig till är cirka 30 minuter lång. Efter föreställningen hålls ett 30 minuter långt efterarbete kring föreställningens tematik med samtal utifrån frågor som: Hur är skolan? Vad ska vi ha den till? Vad vill vi ha den till? Genom att öppet betrakta och samtala om skolan får vi också syn på hur viktig den är, och hur den och vi själva kan utvecklas. För trots allt är det ju så: De allra flesta av oss har inte alls gett upp. Det minsta.
Föreställningen genomförs med stöd av Stockholms läns landsting.
Fakta
- Premiär
- 23 februari 2016
- Målgrupp
- 14 år och uppåt
- Längd
- 30 + 30 min
Medverkande
Elin Callmer
Oldoz Javidi
Produktion
Erik Uddenberg
Cilla Thorell
Sigyn Stenqvist
Studio Parasto Backman
Anna Thelin och Katta Pålsson
Är du pedagog?
Det pedagogiska materialet har tagits fram av Unga Klaras pedagoger och är till för er som har sett eller ska se föreställningen med er grupp och vill arbeta vidare kring delar av pjäsens tematik tillsammans. Läs mer .