Urpremiär 25 mars 2022 – Teater Tuma

Med teaterfesten Tuma bjuder Gustav Deinoff, manus och regi, in till en storslagen resa genom världsrymd, svärta och ljus. In i fantasins magiska värld där sorgen kan bo tills du blir hel igen. Med sin stora och mångfasetterade ensemble, nyskriven musik och förtrollande scenografi, berättar Tuma om den där gången hen blev så ledsen att hen nästan dog. Och hur hen, med lite hjälp, lyckades överleva.

Tumas familj är varm, brokig och stor. Den består av en hel drös människor; mammorna Maia och Kimmen, pappa Luthando, syskonen Nino, Tvillingarna, Mormor och Richi, samt Catrine och Kusinerna som hen har lagt till själv. Sen är det Tuma själv förstås. Tuma som älskar rymden och kvantfysik. Som skriker brännskriket i garderoben när hen blir arg. Och som en gång blev så ledsen att hen nästan dog.

Det är det Tuma ska berätta om. Då när allt det hemska hände och allt gick i tusen bitar. Om Mormor, ett brustet litet hjärta och en magisk resa över hav och land. Till sin hjälp har hen sin familj, sång, dans, humor, en jätte, sin oändliga fantasi - och publiken förstås! Allting blir faktiskt bra tillslut. Det säger i alla fall Tuma.

Tuma är skriven och regisserad av Gustav Deinoff, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. Genom föreställningen undersöker han hur barnperspektivet kan fördjupas ytterligare genom att involvera både barn och vuxna, med och utan funktionsvariationer, i den konstnärliga processen och på scenen. Nog är det möjligt för vuxna och barn att på lika villkor skapa tillsammans? Nog är det möjligt att göra teater för alla?

Ett samarbete mellan Unga Klara och Mosaikteatern.

Vill du boka för din skola eller klass? Vänligen kontakta [email protected]!

Fakta

Urpremiär
25 mars 2022
Spelas för
Alla från 7 år och uppåt
Längd
Ca 1 tim och 15 min (utan paus)
#tuma
Spela TUMA på Unga Klara TUMA på Unga Klara
TUMA på Unga Klara

Med teaterfesten Tuma bjuder Gustav Deinoff, manus och regi, in till en storslagen resa genom världsrymd, svärta och ljus. ⭐️ Ensemble: Eliah Lilja, Mila Castro, Ronya Basaran Tosun, Alma Huss, Amaya Hammarberg, Eira Castro, Ernesto Vera-Zavala, Tuva Huss, Vera Diop, Klas Lagerlund, Sepideh Khodarahmi, Luthando Jamda, Maria Wärme, Catrine Lundell, Roberto Gonzalez,  Daniel Ennart, Göran Utas, Hannes Gradén, Malin Nord, Niklas Hjelmvik, Sofia Wittmark, Wilma Kinnman, samt inspelad röst/mormor av EvaBritt Strandberg ⭐️ Manus och regi: Gustav Deinoff ⭐️ Dramaturgi: Åsa Lindholm ⭐️ Koreografi: Sindri Runudde ⭐️ Scenografi: Jenny Kronberg ⭐️ Kostymdesign: Jasminda Blanco ⭐️ Maskdesign: Eva Rizell ⭐️ Kompositör och ljuddesign: Mikael Karlsson ⭐️ Ljusdesign: Mira Svanberg ⭐️ Attributmakare/rekvisitör: Sofia Andersson ⭐️ Barnansvarig: Stina Karlsson ⭐️ Belysningsmästare: Carl Kristiansson ⭐️ Dekorbygge och dekormåleri: Alex Svensson, Delivered by Fors AB ⭐️ Dramaturg: Erik Uddenberg ⭐️ Foto: Mats Bäcker ⭐️ Föreställningsmaskör: Rebecka Andersson ⭐️ Grafisk form: Studio Parasto Backman ⭐️ Ljudtekniker: Johan Bengtsson ⭐️ Ljustekniker: Albin Åkerman ⭐️ Logonom: EwaMaria Roos ⭐️ Pedagog: Julian Vigil ⭐️ Producent: Felicia Moritz Malmcrona ⭐️ Produktions- och kommunikationsassistent: Nadia Asp Zayed ⭐️ Regiassistent: Norea Sandberg ⭐️ Scenmästare: Torbjörn Gjers ⭐️ Film: Favela I samarbete med Mosaikteatern.

Bilder
Presscitat

Och alla dessa variationer i hur att vara människa smälter bara in och är inte alls ett självändamål - det ”handlar” inte alls om det. Det här är en teaterföreställning för alla från sju år och uppåt om att leva och dö. Helst inte som barn men mycket sannolikt som gammal. Det där som är för alla lika. 

- Maria Edström, Expressen

Tuma är en sorts obstinat sorgesaga med tankar kring livets bräcklighet, men glädjen är långt mycket större!

- Pia Huss, DN

Här samspelar Unga Klaras skådespelare med Mosaikteaterns, en verksamhet för personer med funktionsvariationer. Det ger en dynamisk mix i denna uppsättning som blandar dans, sång och talteater, med spelglädjen som drivkraft.

Ylva Lagercrantz Spindler, SvD

Som mest lyfter det med Mikael Karlssons nyskrivna musik. Finalsången om hoppet och kärleken till en älskad mormor lever kvar i huvudet på vägen ut mot det gråmulna Sergels torg.

- Ylva Lagercrantz Spindler, SvD

Unga Klara vilar inte på lagrarna. Ständigt på spaning efter nya berättelser och projekt äger de förmågan att förvåna.

- Pia Huss, DN

Det som på typiskt Unga Klara-vis kan te sig kaotiskt och spretigt formar ändå en struktur och en mening. Föreställningen, fylld med sång och rörelse, rymmer ett slags musikalens sentiment, där Mikael Karlssons musik och koreografen Sindri Runudde skapar moment av ett ordlöst gestaltande som berikar – icke blott ett illustrerande avbrott."

- Maria Edström, Expressen

Värmande ”Mio min Mio” för 2020-talet.

- Ylva Lagercrantz Spindler, SvD

Bara en sådan sak som att Roberto Gonzalez kastar Karons dystra mantel, säger upp sig och övergår i livets tjänst! De underbara scenerna där Tumas trasdocka fått gigantiska proportioner och slänger komiska repliker och gestik kring sig med Luthando Jamdas hjälp. Och så allt livsbejakande när Catrine Lundell anför ensemblen i streetdansande rytmer.

- Pia Huss, DN

”Tuma” saknar varken värme eller modet att tala om sorg och död med de allra yngsta, en tradition som präglat Unga Klaras långa verksamhet.

- Ylva Lagercrantz Spindler, SvD

Mycket är väldigt roligt i Gustav Deinoffs uppsättning, som popbandet med kusinerna ledda av den fabulösa Catrine Lundell, som inte alls vill åka till Hades utan hellre till Eskilstuna och spela. Men mycket är också väldigt allvarligt. För det handlar ju om döden på olika vis...

- Maria Edström, Expressen

En kamp för att livet och döden ska tas på djupaste allvar och samtidigt gå att dansa till, eftersom det som gör allra mest ont också är en annan sida av det som är vackrast.

- Jenny Aschenbrenner, ETC

I rollerna
Tuma

Eliah Lilja

Tuma

Mila Castro

Tuma

Ronya Basaran Tosun

Tvillingarna

Alma Huss

Tvillingarna

Amaya Hammarberg

Tvillingarna

Eira Castro

Tvillingarna

Ernesto Vera-Zavala

Tvillingarna

Tuva Huss

Tvillingarna

Vera Diop

Nino

Klas Lagerlund

Kimmen

Sepideh Khodarahmi

Luthando

Luthando Jamda

Maia

Maria Wärme

Catrine

Catrine Lundell

Richi

Roberto Gonzalez

Kusinerna

Daniel Ennart

Kusinerna

Göran Utas

Kusinerna

Hannes Gradén

Kusinerna

Malin Nord

Kusinerna

Niklas Hjelmvik

Kusinerna

Sofia Wittmark

Kusinerna

Wilma Kinnman

Inspelad röst/mormor

EvaBritt Strandberg

Produktion
Manus och regi

Gustav Deinoff

Dramaturg

Åsa Lindholm

Koreograf

Sindri Runudde

Scenograf

Jenny Kronberg

Kostymdesign

Jasminda Asplund Blanco

Maskdesign

Eva Rizell

Kompositör och ljuddesign

Mikael Karlsson

Ljusdesign

Mira Svanberg

Attributör- och rekvisitör

Sofia Andersson

Barnansvarig

Stina Karlsson

Belysningsmästare

Carl Kristiansson

Dekorbygge

Alex Svensson, Delivered by Fors AB

Dekormåleri

Alex Svensson

Dramaturg

Erik Uddenberg

Fotograf

Mats Bäcker och Carlos Zaya

Föreställningsmaskör

Rebecka Andersson

Grafisk form

Studio Parasto Backman

Konstnärliga ledare Unga Klara

Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi

Konstnärliga ledare Mosaikteatern

Leia Lette och Daniel Rudholm

Kostymateljé

Bitte Palm

Ljudtekniker

Johan Bengtsson

Ljustekniker

Albin Åkerman

Logonom

EwaMaria Roos

Pedagog

Julian Vigil

Producent

Felicia Moritz Malmcrona

Regiassistent

Norea Sandberg

Scenmästare

Torbjörn Gjers

Teknisk chef

Stephanie Burberry

Är du pedagog?

Det pedagogiska materialet har tagits fram av Unga Klaras pedagoger och är till för er som har sett eller ska se föreställningen med er grupp och vill arbeta vidare kring delar av pjäsens tematik tillsammans. Läs mer .