2020-11-09: I oktober arrangerade Dramaqueen, i samarbete med Unga Klara, World Childhood Foundation och Barnrättscentrum och Centrum för barnkultur vid Stockholms universitet, tre samtal som handlade om barns rättigheter under rubriken ALDRIG VÅLD. Nu kan du lyssna till dessa viktiga samtal i poddformat.
ALDRIG VÅLD baseras på det tacktal som Astrid Lindgren höll 1978 när hon tilldelades den tyska bokhandelns fredspris. Talet belyser våldets mekanismer som främst drabbar barn och är brännande aktuellt än i dag.
Den 5, 12 och 19 oktober anordnade Dramaqueen, i samarbete med Unga Klara, World Childhood Foundation och Barnrättscentrum och Centrum för barnkultur vid Stockholms universitet, tre samtal som handlade om barns rättigheter under rubriken ALDRIG VÅLD. Med inbjudna forskare och scenkonstnärer gavs fördjupande samtal för att lyfta frågan kring barns rätt till kultur.
Samtalen leds av:
Rebecca Örtman, regissör och dramatiker, konstnärlig ledare på Dramaqueen.
Karin Helander, professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet och teaterkritiker vid Svenska Dagbladet.
Producerat av Klevgränd Produktion.
Bilden: Rebecca Örtman och Karin Helander från Dramaqueens. Foto: Peter Sydén.
Aldrig våld: Barn och media Klicka för att lyssna!
Barn har, enligt artikel 17 i barnkonventionen, rätt att få information via medier och staten ska också uppmuntra material som är av värde för barn. Men hur avgörs vad som är "av värde" och hur ska barnen hitta fram till det i det enorma informationsflödet idag? Barn har också, enligt artikel 13 i barnkonventionen, rätt att själva uttrycka sina åsikter genom valfritt kommunikationsmedel. Men vilka barn tillvaratar den rätten – och vilka lyssnar på deras åsikter?
Medverkande:
Malena Janson, fil dr, föreståndare för Centrum för barnkulturforskning och forskare med inriktning mot film för barn och Suzanne Osten, regissör, dramatiker, professor i regi.
Aldrig Våld: Barn och våld Klicka för att lyssna!
Astrid Lindgren lyfte i sitt tal ”Aldrig våld” år 1979 fram att det våld och tyranni som världen visar börjar i hemmen där barnen drabbas allra mest. Barn har, enligt artikel 19 i barnkonventionen, rätt att skyddas från alla former av våld, utsatthet och omsorgsbrister i sina hemmiljöer. Hur ser skyddet ut i praktiken?
Medverkande:
Pernilla Leviner, professor i juridik, föreståndare Barnrättscentrum, Ylva Mårtens, radioproducent och författare, och Britta Holmberg, programchef och biträdande generalsekreterare World Childhood Foundation.
Aldrig våld: Barn och kultur Klicka för att lyssna!
Barn har i barnkonventionen, rätt till kultur och konst samt, rätt till åsiktsfrihet och rätten att bli hörda i alla frågor som berör dem. Hur tillvaratas rättigheterna inom barnkulturen och scenkonsten?
Medverkande:
Margareta Aspán, fil.dr. i pedagogik, som arbetat med barns delaktighet i scenkonstprojekt och Rebecca Brinch, fil.dr. i teatervetenskap samt Julian Vigil, pedagog Unga Klara.