← Nyheter Fler skolor väljer bort kulturen - rektor, vi behöver din hjälp!

Fler skolor väljer bort kulturen och vi förstår varför. Men vi behöver din hjälp att se till så att alla barn får ta del av kultur.

Hej rektor.

Vi heter Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi och är konstnärliga ledare för Unga Klara. Precis som du så är vi väldigt angelägen om barns rätt till bildning.

Unga Klara är Sveriges barn- och ungdomsteater med nationellt uppdrag. Det uppdraget har vi för att vi är experter på att skapa angelägen och högkvalitativ scenkonst för just barn och unga och vi jobbar alltid utifrån ett barnperspektiv. Vi är välrenommerade både nationellt och internationellt och är världsledande inom vårt fält. Och vi finns mitt i Stockholm, i Kulturhuset, vid Sergels torg.

Vi tycker att alla barn har rätt till kultur och därför så är vårt samarbete med skolan så viktigt. Skolan är vår enda väg till att nå alla barn på ett så demokratiskt och jämlikt sätt som möjligt. Men nu märker vi hur fler och fler skolor väljer bort att ta sina elever på teater eller andra kulturevenemang.

Och vi förstår varför. Skolan är under stor press och resurserna är knappa. Därför vill jag vädja till dig att inte glömma barnens rätt till kultur.

 Just nu spelar vi föreställningarna Mitt hjärta säger som är skapad för lågstadieelever och Lev, skrik, andas som är skapad för mellanstadieelever specifikt. Båda föreställningarna framförs av tretton skådespelare på vår stora scen med en scenografi som består av en vridscen och höga pelare, med nykomponerad musik och en magisk ljussättning. Denna stora satsning på barnteater är något helt unikt som inte går att finna någonstans i Sverige just nu, antagligen inte i hela världen.

Ta chansen och låt dina elever se någon av dessa föreställningar! Låt dem uppleva någonting som är både bildande, berörande, tankeväckande och kanske helt livsomvälvande. Den här platsen, Kulturhuset och Unga Klara, är faktiskt barnens och vi vill att de ska inta den.

Om konsten i sig inte det skulle vara nog så finns det (som du säkert redan vet) åtskilligt i läroplanen som motiverar ett teaterbesök. Vi har ett pedagogiskt material som hör till föreställningen, som hjälper pedagoger och lärare att arbeta vidare med föreställningen i klassrummet. 

Om inte just våra föreställningar är möjliga för er att se så finns mängder av andra bra alternativ i myllan av briljanta kulturaktörer i regionen.

Allt gott, 

Gustav Deinoff & Farnaz Arbabi